Przepis na herbatę o głębokim smaku

dzbanek-z-zaparzaczemHerbata jest jednym z najpopularniejszych napojów w naszym kraju. Nie jest do końca pewne skąd trafiła do Polski, wiadomo natomiast, że jesteśmy jednym z narodów, który wypija największe jej ilości. Najczęściej jednak Polacy piją herbatę przygotowywaną w najprostszy z możliwych sposobów, czyli poprzez zalanie gorącą wodą papierowej torebki z herbatą, umieszczonej w kubku. Jest to sposób niewątpliwie bardzo wygodny i praktyczny, nie zapewnia jednak otrzymania napoju o intensywnym, wyrazistym smaku.

Jest jednak inny sposób na zaparzenie wybornej herbaty, w niewiele bardziej skomplikowany sposób. Do tego celu należy wykorzystać dzbanek z zaparzaczem. To proste urządzenie, w postaci szklanego dzbanka z umieszczonym wewnątrz koszyczkiem z metalowej siatki, pozwala w kilka chwil przygotować napar wysokiej jakości.

Zasada jego działania jest bardzo prosta. Po otwarciu przykrywki wsypujemy do koszyczka pożądaną ilość sypkiej herbaty, po czym zalewamy całość wrzącą wodą i zamykamy dzbanek. Już po kilku chwilach możemy napić się ulubionej herbaty. Moc i intensywność smaku możemy regulować ilością wsypywanego suszu i długością zaparzania.

Prostszą wersją tego urządzenia jest zaparzacz do herbaty w postaci zamykanego koszyczka, umieszczanego wewnątrz kubka bądź szklanki. Koszyczek ma najczęściej postać otwieranej kuli z metalowej siatki, wewnątrz której umieszcza się herbaciany susz. Samo przygotowywanie napoju wygląda identycznie jak w przypadku herbat w torebkach. Jakość gotowego napoju jest jednak o wiele lepsza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *