Przygotowanie smacznej kawy nie jest trudne, ale warto poznać kilka tajemnic doskonałego, domowego baristy. Smaczna kawa rozbudzi o poranku, doda energii po pracy i umili spotkanie z przyjaciółmi.
Wybór kawy
Jaką kawę najlepiej pić? Wiele zależy od osobistych preferencji. Rozróżnia się dwa rodzaje kawy:
– robusta, która jest łatwiejsza w uprawie, ma większe nasiona i jest mocniejsza w smaku, ma większą zawartość kofeiny;
– arabica, jest delikatniejsza w smaku, ma bogaty, korzenny aromat i mniejsze ziarna.
Każdy z tych rodzajów, w zależności od miejsca, gdzie kawa wyrosła, ma inny smak.
Wybór mieszanki zależy od własnych preferencji, jeżeli jednak chcemy osiągnąć najlepszy smak, to kawa powinna być świeżo mielona. Najlepiej do mielenia sprawdzają się młynki ceramiczne, które nie przegrzeją kawy.
Jakie zaparzacze do kawy?
Najpopularniejsze zaparzacze do kawy to te typu włoskiego lub francuskiego (zobacz french pressy na SwiezoPalona.pl). Włoska kawiarka wygląda trochę jak czajniczek z górnym zbiornikiem, gdzie zbiera się kawa po zagotowaniu wody z dolnego zbiornika.
Zaparzacz do kawy francuski wygląda jak dzbanek z tłoczkiem. Wlewa się do niego gorącą wodę, która zaparza kawę.
W każdym wypadku najlepiej do kawy używać wody przegotowaniej i niechlorowanej.
Która metodę wybrać? To już zależy od własnych preferencji. Niektórzy doceniają bardziej kawę z kawiarki, podczas gdy inni wolą aromat kawy z praski francuskiej.